Kajak i Karlstad

Kajak: Morbrors ådra, Vänern, Klarälven

Karlstad runt i kajak ger dig en skön blandning mellan stad och vildmark. Tack vare Klarälvsdeltats möte med Vänern kan du få många olika naturupplevelser på en liten yta och det finns många platser som stannar kvar i minnet. En favorit är Morbrors ådra, en smal förgrening av älven med frodig växtlighet och bäverlämningar tätt inpå. Det finns flera företag som hyr ut kajaker och du kan hyra både på egen hand och delta i guidade turer.


Korta fakta om Karlstadsregionen

Sol, vatten och värmländsk gästfrihet – där Sveriges längsta älv möter EU:s största sjö hittar du Karlstadsregionen. Vi vågar påstå att människorna här är lite öppnare och soligare, men så är vi ju också regionen med den glada solen som symbol. Kopplingen till solen är stark, Karlstad har länge legat i toppskiktet bland städer med flest soltimmar och här levde och verkade värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz (1739–1818) – mer känd som Sola i Karlstad. Eva-Lisa började som servitris och drev sedan sitt egna värdshus, det sägs att när hon dog så var hon en av Karlstads rikaste personer.

Numera står hon staty utanför Stadshotellet intill Klarälven och är fortfarande en symbol för invånarnas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

Invånare: Över 95 000 i Karlstad och 140 000 i hela regionen. I Karlstadsregionen ingår de fem kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad och Kil.

Läge: 22 mil från Oslo, 25 mil från Göteborg och 30 mil från Stockholm. Det går daglig trafik med buss, tåg eller flyg till de tre storstäderna.

Grundad: 1584 av Hertig Karl.