Gamla stenbron Karlstad

Gamla stenbron

Östra bron, eller gamla stenbron som den kallas av Karlstadsborna, började användas 1765 och är ett vackert inslag i Karlstad. Det är dessutom Sveriges längsta stenvalvsbro med häftig belysning i valven.


Korta fakta om Karlstadsregionen

Sol, vatten och värmländsk gästfrihet – där Sveriges längsta älv möter EU:s största sjö hittar du Karlstadsregionen. Vi vågar påstå att människorna här är lite öppnare och soligare, men så är vi ju också regionen med den glada solen som symbol. Kopplingen till solen är stark, Karlstad har länge legat i toppskiktet bland städer med flest soltimmar och här levde och verkade värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz (1739–1818) – mer känd som Sola i Karlstad. Eva-Lisa började som servitris och drev sedan sitt egna värdshus, det sägs att när hon dog så var hon en av Karlstads rikaste personer.

Numera står hon staty utanför Stadshotellet intill Klarälven och är fortfarande en symbol för invånarnas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

Invånare: Över 95 000 i Karlstad och 140 000 i hela regionen. I Karlstadsregionen ingår de fem kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad och Kil.

Läge: 22 mil från Oslo, 25 mil från Göteborg och 30 mil från Stockholm. Det går daglig trafik med buss, tåg eller flyg till de tre storstäderna.

Grundad: 1584 av Hertig Karl.